Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025

 Ο Προφήτης Ηλίας

Πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλή Χατζηιωάννου Δρ. Θεολογίας

Στις 20 του Ιούλη κάθε χρόνο γιορτάζει η αγία μας Εκκλησία την εἰς οὐρανοὺς πυρφόρον ἀνάβασιν του αγίου ενδόξου προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου. Ο προφήτης Ηλίας έζησε ασκητικά τον 9ο αιώνα π.Χ. ως ένας ένσαρκος άγγελος επί της γης, πυρούμενος από θείο ζήλο. Κατατάσσεται στον χορό των μεγάλων προφητών, παρόλο που δεν έγραψε δικό του προφητικό βιβλίο, και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής. Για την επί 25 ολόκληρα χρόνια προφητική δράση του μάς πληροφορούν τα βιβλία Γ΄ και Δ΄ Βασιλειών στην Παλαιά Διαθήκη.

Πτώση του Ισραήλ στη λατρεία του Βάαλ

Επιβολή ανομβρίας από τον προφήτη Ηλία

Έζησε σε χρόνια δύσκολα, στην εποχή που ο λαός του Θεού πλανήθηκε στην ειδωλολατρία λατρεύοντας τον Βάαλ και την Αστάρτη, θεότητες που λάτρευαν οι Φοίνικες, αντί της λατρείας του αληθινού Θεού. Ο τότε βασιλιάς του Ισραήλ, Αχαάβ, (873-854π.χ.), μετά τον γάμο του με την Ιεζάβελ, κόρη ενός ιερέως του Βάαλ, σύμφωνα με την μαρτυρία του ιστορικού Μενάδου, παρασύρθηκε στην ειδωλολατρία και κατεδίωκε τους προφήτες του αληθινού Θεού επιβάλλοντας τη λατρεία του Βάαλ και της Αστάρτης.

Ο προφήτης Ηλίας ήταν το σωστό πρόσωπο στη σωστή θέση στη πιο κρίσιμη στιγμή. Με θάρρος και ζήλο Θεού στέκεται μπροστά στον βασιλιά και τον προειδοποιεί ότι ζει Κύριος ο Θεός των δυνάμεων και δεν θα έλθει βροχή, παρά μόνον αν αυτός το ζητήσει από τον Θεό (Γ΄ Βασ. 17,1). Με απλά λόγια: δεν θα βρέξει ο Θεός αν δεν του πω εγώ!! Επιβάλλει μια σκληρή ανομβρία, που κράτησε τριάμισι ολόκληρα χρόνια, μέχρις ότου ο λαός του Θεού μετανοήσει και επιστρέψει στον αληθινό Θεό.

Τα κοράκια τρέφουν τον προφήτη Ηλία

Στην περίοδο αυτή, με εντολή του Θεού, κρυβόταν αρχικά στον χείμαρρο Χερίθ ανατολικά του Ιορδάνη, εκεί όπου σήμερα είναι κτισμένη η Μονή του Χοζεβά. Ο Θεός φρόντιζε για τη διατροφή του: κοράκια τού έφερναν κάθε πρωί ψωμί και κάθε βράδυ κρέας και έπινε νερό από τον χείμαρρο.

Ανάσταση του υιού της χήρας στα Σαρεπτά

Κι όταν στέρεψε ο χείμαρρος, ο Θεός έστειλε τον προφήτη Ηλία στα Σαρεπτά της Σιδωνίας σε μια γυναίκα χήρα. Αυτή με το λιγοστό αλεύρι και λάδι που είχε, ζύμωσε λαγάνα για τον προφήτη, σύμφωνα με τις οδηγίες του. Το πιθάρι με το αλεύρι και το δοχείο με το λάδι δεν επρόκειτο να αδειάσει, μέχρις ότου θα σταματούσε η ανομβρία. Σε λίγες μέρες, όμως, το μονάκριβο παιδί της χήρας πέθανε και ο προφήτης Ηλίας με τρόπο θαυμαστό το ανέστησε!

Θαύμα με τη φωτιά από τον ουρανό – Τέλος της ανομβρίας

Στη συνέχεια, Κύριος ο Θεός έστειλε τον προφήτη Ηλία να πάει στον βασιλιά Αχαάβ και να τον προκαλέσει σε ένα μεγάλο στοίχημα, για να φανεί ποιος είναι ο αληθινός Θεός. Παρόλο που ο Αχαάβ αναζητούσε τον προφήτη Ηλία, για να τον θανατώσει, αυτός δεν διστάζει να παρουσιαστεί μπροστά του υπακούοντας στην εντολή του Θεού.

Ετοιμάστηκαν, λοιπόν, δύο θυσιαστήρια, στο Καρμήλιον όρος, ένα για τους ψευδοπροφήτες και ψευδοϊερείς του Βάαλ και ένα για τον προφήτη Ηλία. Το στοίχημα απλό. Την αναγκαία φωτιά, για να γίνει η θυσία, θα τη δώσει αυτός που είναι πραγματικά Θεός. Άρχισαν οι του Βάαλ να τόν επικαλούνται να δώσει φωτιά για τη θυσία, αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Τους περίπαιζε λέγοντάς τους να φωνάξουν πιο δυνατά, γιατί ο θεός τους ίσως κοιμόταν και δεν τούς άκουγε.

Όταν ήλθε η σειρά του προφήτη Ηλία, έκτισε το θυσιαστήριο με 12 λίθους, έβαλε τα ξύλα και ζήτησε να βάλουν νερό πάνω στα ξύλα τρεις φορές. Τα ξύλα κολυμπούσαν μέσα στο νερό. Και τότε προσευχήθηκε λέγοντας:

Κύριε άκουσέ με σήμερα και στείλε φωτιά, για να μάθει όλος ο λαός ότι εσύ είσαι Κύριος ο Θεός του Ισραήλ και εγώ ο δούλος σου· έκανα για χάρη σου όλα αυτά τα έργα … και έπεσε φωτιά από τον Κύριο … και όλος ο λαός έπεσε επί την γη και είπαν ότι αληθινά Κύριος ο Θεός του Ισραήλ είναι πραγματικός Θεός (Γ΄ Βασ. 18,36-39).

Μετά τα θαυμαστά αυτά γεγονότα, επέστρεψε ο Ισραήλ στον αληθινό Θεό και ακολούθως, σταμάτησε η ανομβρία.

Θεοπτία

Όταν η βασίλισσα Ιεζάβελ κυνηγούσε τον προφήτη Ηλία, για να τόν θανατώσει, αυτός έφθασε στο όρος Χωρήβ. Εκεί ο Θεός κάλεσε τον προφήτη Ηλία να βγει πάνω στον βράχο, για να τόν δει.

Τότε, σφοδρός άνεμος έσχιζε τα όρη και συνέτριβε τους βράχους και κατόπιν έγινε σεισμός. Δεν ήταν ο Κύριος μέσα στον σεισμό. Μετά ακολούθησε φωτιά, αλλά δεν ήταν μέσα σ’ αυτήν ο Κύριος. Μετά ακολούθησε αύρα λεπτή και ο προφήτης Ηλίας σκέπασε το πρόσωπο του με την μηλωτή. Μέσα στην αύρα ήταν ο Κύριος.

Ανάληψη στους ουρανούς

Εικοσιπέντε χρόνια έδρασε ως προφήτης και ακολούθως έχρισε τον Ελισσαίο ως διάδοχό του και αναλήφθηκε στους ουρανούς.

Ο προφήτης Ηλίας ευαρέστησε τον Θεό με ολόκληρη την ζωή του και τιμήθηκε από τον Θεό πάρα πολύ. Αξιώθηκε να είναι ο ένας εκ των δύο ανθρώπων που δεν γεύτηκαν θάνατο (ο άλλος είναι ο Ενώχ). Αξιώθηκε να είναι ο ένας εκ των δύο ανθρώπων που είδαν τη δόξα του Θεού (αυτοί είναι ο Μωυσής και ο Ηλίας, που εμφανίζονται και στη Μεταμόρφωση του Κυρίου στο Θαβώρ ως εκπρόσωποι του Νόμου και των Προφητών).

Αξιώθηκε να είναι ο άγιος της βροχής. Όσες φορές ο τόπος μας περνά περίοδο ανομβρίας και αυτό, δυστυχώς, γίνεται πολύ συχνά, οι άνθρωποι τόν επικαλούμαστε με πίστη και απαντά δίνοντας βροχή.

Να μιμούμαστε, λοιπόν, τον προφήτη Ηλία στον ζήλο και την αρετή του και να τού ζητούμε στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, να μεσιτεύει για μας.

Ταῖς τοῦ σοῦ προφήτου ἁγίαις πρεσβείαις, ὁ Θεός, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.

 

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να εκφέρουμε γνώμη με βάση την προσωπική μας εμπειρία. Αν και αυτό δεν είναι αρνητικό, όμως δεν είναι ολοκληρωμένο. Υπάρχει και άλλη θέα του θέματος, που, αν δεν τη γνωρίσουμε, δεν κατέχουμε όλη την αλήθεια.

Έτσι, ο άνθρωπος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από ένα λόγο ή πράξη του. Πίσω και πέρα από το συγκεκριμένο λόγο του και τη συγκεκριμένη πράξη του, υπάρχει ο ψυχικός του κόσμος, ο χαρακτήρας του, το D.N.A του, η ιστορία του. Άλλωστε, υπάρχει η μετάνοια που μετατρέπει τον νουν, τη θεώρηση, τη ζωή μας. Δεν ξέρεις το αύριο του προσώπου που σήμερα του βάζεις ταμπέλες...

Υπάρχουν άγιοι που το παρελθόν τους ήταν πολύ σκοτεινό. Το φως του Χριστού, όμως, που δέχτηκαν στην καρδιά τους, φώτισε την ύπαρξή τους και άρχισαν με χαρά και όρεξη τον εσωτερικό αγώνα της κάθαρσης τους από τα μακροχρόνια πάθη και αμαρτωλές συνήθειες.

Οι βίοι των αγίων, που η Εκκλησία μάς καλεί να μελετούμε, ενθαρρύνουν την ελπίδα για την προσωπική μας αλλαγή και εξαφανίζουν την κατάκριση για τη συμπεριφορά των άλλων, γιατί αυτοί οι «άλλοι» μπορεί να είναι οι ετοιμαζόμενοι μετανοούντες και άρα ενώπιον του Θεού οι αυριανοί άγιοι.

Είναι σημαντικό για τον άνθρωπο που περνά πειρασμό να βρίσκει αδελφούς που θα του συμπαρασταθούν, αντί εχθρούς που θα τον πολεμούν με την κριτική τους.

Το πνεύμα του Ευαγγελίου, που οι άγιοι Πατέρες και Μητέρες μας εφάρμοσαν, καλεί σε αγκάλιασμα των αδυνάτων, γιατί έτσι έκανε και ο Χριστός που ως χριστιανοί έχουμε το όνομά του. Συναναστρέφετο και έτρωγε με τελώνες και πόρνες, συμπαραστάθηκε στη Μοιχαλίδα γυναίκα που κινδύνευε με λιθοβολισμό από τους «καθαρούς» Ιουδαίους.

Στο Γεροντικό αναφέρεται το εξής περιστατικό: «Κάποιοι από τους γέροντες πήγαν στον αββά Ποιμένα και του είπαν “αν δούμε τους αδελφούς να νυστάζουν στην εκκλησία, εγκρίνεις να τους σκουντήσουμε, για να είναι ξύπνιοι στην αγρυπνία;”. Αυτός τους απάντησε: “Εγώ πάντως, αν δω κάποιον αδελφό να νυστάζει, βάζω το κεφάλι του επάνω στα γόνατά μου για να τον αναπαύσω»[1].

Αν, κατά τον άγιο Ισαάκ το Σύρο, «Η καθαρότητα της καρδιάς φαίνεται στη συμπαράσταση στους αδύνατους που πέφτουν», είναι φανερό ότι η όποια άσκησή μας για να καθαρθεί η καρδίας μας, θα φανεί με την αποδοχή, τη συγχωρητικότητα, την ακατακρισία.

Ως άνθρωποι που θέλουμε να είναι ο Χριστός «Ο Κύριος και Θεός μας» καλούμαστε να έχουμε το δικό Του πνεύμα, τη δική Του ανοιχτή αγκαλιά προς κάθε άνθρωπο ό,τι και να είναι, όπως και να ζει. Τότε μαζί με το πνεύμα Του θα έχουμε και τη δική Του χαρά και ειρήνη, τόσο αναγκαίες και απαραίτητες για να ζήσουμε τώρα και πάντα.

[1] Το Γεροντικό, Τ. Α΄, έκδ. Το περιβόλι της Παναγίας, Θεσ. 2013, σ. 263

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

 

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Η άποψη ότι ο Θεός τιμωρεί όσους δεν εφαρμόζουν τις εντολές Του, είναι διαδεδομένη όχι μόνο στις θρησκείες αλλά και σε πολλούς χριστιανούς. Από μικροί ακούμε το: «να είσαι καλό παιδί, αλλιώς θα σε τιμωρήσει ο Θεός». Μεγαλώνοντας, καταλαβαίνουμε ότι «δεν μας τιμωρεί πάντα, όποτε αμαρτάνουμε», αλλά μας έμειναν στο υποσυνείδητο οι φοβίες και οι ενοχές, καθορίζοντας τη ζωή μας. Κάποιοι, θέλοντας να ελευθερωθούν από τέτοιο Θεό, Τον αρνήθηκαν τελείως, γίναν άθεοι, εφαρμόζοντας το:

«δεν ελπίζω τίποτα,

δεν φοβούμαι τίποτα,

είμαι λεύτερος».

Είναι, όμως, πράγματι Ορθόδοξη η άποψη ότι ο Θεός τιμωρεί; Οι Πατέρες της Εκκλησίας το πιστεύουν και το διδάσκουν;

Ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος θα πει: «Ο Θεός δεν είναι Κάποιος που τιμωρεί το κακό, αλλά Εκείνος που διορθώνει το κακό»[1]. Άλλωστε, ο Θεός ως αγάπη, πώς είναι δυνατόν να ευχαριστιέται βλέποντας τα πλάσματά Του να βασανίζονται στην κόλαση; Γι’ αυτό, ξεκάθαρα ο ίδιος άγιος θα σημειώσει: «Έχω τη γνώμη πως θα υπάρξει κάποια θαυμαστή έκβαση, μια απέραντη και ανείπωτη ευσπλαχνία εκ μέρους του ένδοξου Δημιουργού...»[2]Κι ακόμα: «Η πλειοψηφία της ανθρωπότητας θα εισέλθει στη Βασιλεία των Ουρανών χωρίς την εμπειρία της γεένης»[3].

Η απαλλαγή από λανθασμένες αντιλήψεις δεν είναι εύκολη υπόθεση! Πόσες φορές κάποιες αναποδιές ή δοκιμασίες τις συνδέομε με τις αμαρτίες μας και τις θεωρούμε ως τιμωρία Θεού!

Η προσωπική εμπειρία της αγάπης Του - κυρίως όταν συνειδητοποιούμε την αμαρτωλή μας κατάσταση - θα μας βεβαιώσει ότι δεν στέκεται απέναντί μας αλλά συμπορεύεται, συμπάσχει, μας σπρώχνει για να βγούμε από το χάος που μας προκαλεί ο λανθασμένος τρόπος ζωής μας.

Αν ο απόστολος Πέτρος μας καλεί «να αγαπάμε ο ένας τον άλλο με όλη μας την ψυχή, γιατί η αγάπη καλύπτει πολλές αμαρτίες»(Α΄Πετρ. 4,8), πώς είναι δυνατό ο Θεός της αγάπης να μην «καλύπτει» τις αμαρτίες των παιδιών Του; Μα, είναι τυχαίο που ονόμασε το μήνυμα της σωτηρίας μας Ευαγγέλιο, που πάει να πει «ευχάριστη, χαρούμενη, είδηση»;

Βέβαια, η σωτηρία του κάθε ανθρώπου ως μυστήριον - γνωστό στο Θεό και στον ίδιο - δεν μπαίνει στα δικά μας λογικά καλούπια. Εκείνος, με τη φανερή ή κρυφή σχέση που έχει με τον καθένα, τακτοποιεί την τελική έκβαση της πορείας του, ώστε αιώνια να καταλήξει στην αγκαλιά Του, συντροφιά με τους αγίους Του.

Αυτό το βάθος του μυστηρίου της σωτηρίας κατανοώντας ο άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης έλεγε: «Ο Θεός μας ξεγέλασε. Μας έπλασε ελεύθερους, όμως το θέλημά Του θα κάνει στο τέλος. Και το θέλημά Του είναι “πάντας σωθήναι”. Θα μας σώσει όλους, ακούς; Όλους. Και τους εγκληματίες θα σώσει. Μη με ρωτάς όμως πώς»[4].

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025

 2025 ΙΟΥΛΙΟΥ 6 – ΚΥΡΙΑΚΗ Δ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΥ (Ματθ. 8, 5-13)


†ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ

(Κήρυγμα στη Βαλανιδούσα, στις 20/6/1999)

Πού να μπεις σπίτι μου, Χριστέ μου…


Μας είπε το Ευαγγέλιο, ότι ο Χριστός είχε πάει στην Καπερναούμ. Εκεί τον

βρήκε ένας Ρωμαίος εκατόνταρχος. Όχι Εβραίος. Θα λέγαμε σήμερα, όχι

χριστιανός. Και του είπε:

-Κύριε, έχω έναν υπηρέτη που είναι παράλυτος και βασανίζεται. Δεν φτάνει

που είναι παράλυτος, αλλά και ολόκληρη την ημέρα πονάει.

Σαν να ήθελε να πει: «Τον βλέπω, και σπαράζει η καρδιά μου, γιατί τον

πονάω. Σε παρακαλώ, έλα να τον θεραπεύσεις».

Ο Χριστός του απάντησε:

-Θα έρθω.

Τότε ο Ρωμαίος, ο ειδωλολάτρης, του είπε:

-Κύριε, να μην έρθεις. Γιατί δεν είμαι άξιος να μπεις στο σπίτι μου. Είμαι

αμαρτωλός. Αλλά από εκείνα που άκουσα για Σένα, το έχω καταλάβει. Εξουσία

έχεις. Δύναμη έχεις. Έχω κι εγώ κάποια στρατιωτική εξουσία και ξέρω. Κάνω ένα

νεύμα και οι υφιστάμενοί μου εκτελούν αμέσως εκείνο που θέλω. Λέω δηλαδή

στον ένα: «έλα», και έρχεται. Και στον άλλο: «πήγαινε» και φεύγει. Τους λέω πάλι:

«κάνετε εκείνο» και το κάνουν αμέσως. Η δική μου εξουσία είναι στους

υφισταμένους μου. Έτσι και η δική Σου εξουσία είναι στον παράλυτο υπηρέτη

μου. Πιστεύω ότι με ένα Σου νεύμα, με μια Σου λέξη μπορεί να θεραπευτεί ο

δούλος μου. Αλλά στο σπίτι μου δεν είμαι άξιος να μπεις.

Ας προσέξουμε, για να καταλάβουμε, τι λέει ο Ρωμαίος εκατόνταρχος, ο

ειδωλολάτρης, και τι ο Χριστός.

Ο ένας δείχνει αγάπη προς τον άνθρωπο, τον δούλο του.

Και ο Χριστός λέει: «Μπράβο! Καλά κάνεις. Επειδή έχεις καλωσύνη. Θα

‘ρθώ να τον κάνω καλά».

Αλλά τότε, στον Ρωμαίο γεννήθηκε ένας προβληματισμός, που πρέπει να

κάνουμε όλοι μας, όλη την ημέρα:

Τι είναι ο Θεός; Τι είμαι εγώ;

Τι καρδιά θέλει να έχω ο Θεός; Τι καρδιά έχω;

Τι πράξεις θέλει να κάνω; Και τι κάνω;

Ποια πρέπει να είναι η σχέση ενός ανθρώπου με τον Θεό; Οπωσδήποτε

πρέπει να είναι επικοινωνία πνευματική, ταύτιση του «έσω ανθρώπου» με το

θέλημα του Θεού.


2Κυριακή Δ΄ Ματθαίου. Θεραπεία δούλου ἑκατοντάρχου. 20/6/1999


Και ψάχνοντας ο αμαρτωλός ειδωλολάτρης, έβλεπε ότι δεν έχει σωστή

σχέση με τον Θεό. Και ότι κάποιες εντολές Του, τις είχε καταπατήσει και ότι είχε

μια καρδιά που δεν είχε τόση καλωσύνη, όση πρόδιδε το ενδιαφέρον για τον

δούλο του, αλλά είχε πολλά μελανά σημεία. Και έχοντας τοποθέτηση ειλικρινή

απέναντι του Χριστού, Του είπε: «Κύριε δεν επιτρέπεται να ‘ρθείς στο σπίτι μου,

γιατί είμαι ολόκληρος βυθισμένος στην αμαρτία».

Τα δυό γνωρίσματα της πίστης


Τα λόγια του εκατοντάρχου είναι λόγια προσευχής. Ό,τι είπε στο Χριστό,

προσευχή ήταν. Και εμείς όταν στέκουμε στην προσευχή μας, τι λέμε; «άφες ημίν

τα οφειλήματα ημών». Εξομολογούμαστε τις αμαρτίες μας δηλαδή, με λίγα ή με

πολλά λόγια, και λέμε: «Κατανόησέ τες, Χριστέ μου, τις αμαρτίες μας και

συγχώρησέ μας».

Όταν πηγαίνουμε να κοινωνήσουμε, οι προσευχές της Εκκλησίας, που δεν

πρέπει να τις παραλείπουμε, λένε: «Χριστέ μου δεν είμαι άξιος να εισέλθεις μέσα

στον οίκο της ψυχής μου, διότι όλος είναι έρημος. Η οικία της ψυχής μου είναι

έρημος και καταπεσούσα. Γιατί είναι χωρίς την χάρη του Αγίου Πνεύματος, χωρίς

τον αγώνα, χωρίς ευλάβεια. Δεν ζω, όπως απαιτούν οι εντολές Σου».

Όταν ο Χριστός άκουσε αυτά τα λόγια, είπε: «ουδέ εν τω Ισραήλ τοσαύτην

πίστιν εύρον». Θα λέγαμε σήμερα: «Ούτε σε χριστιανούς δεν βρήκα τέτοια πίστη».

Ποια είναι η μεγάλη αυτή πίστη, που την θαύμασε ο Χριστός, και μας

προτείνει ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος, να ψάξουμε να την

βρούμε;

Πρώτα από όλα να πιστεύουμε, ότι ο Χριστός είναι ο Θεός και έχει δύναμη

θεϊκή. Και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, με ένα λόγο Του. Έχετε δει ποτέ παράλυτο;

Γίνεται καλά με λόγια ο παράλυτος; Μήπως γίνεται καλά με εγχειρήσεις και με

φάρμακα; Τίποτε δεν πιάνει, παρά την πρόοδο της επιστήμης. Αλλά εδώ τι λέει ο

εκατόνταρχος; «Ένα λόγο να πεις, και όλα διορθώνονται. Ακόμα και ο θάνατος

διορθώνεται. «Και ιαθήσεται ο παις μου». Και θα γίνει καλά ο δούλος μου. Πρώτα

λοιπόν πίστη είναι, να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πράγμα αδύνατο για τον

Χριστό.

Και το δεύτερο είναι η αυτογνωσία και η αυτομεμψία: «Ουκ ειμί άξιος Χριστέ

μου» Δεν είμαι άξιος. Αμαρτωλός είμαι.

Τι θέση πρέπει να έχω, απέναντί Σου; Να εξομολογούμαι με ειλικρίνεια τις

αμαρτίες μου. Όχι να προσπαθώ να κρυφτώ, ούτε να κάνω τον έξυπνο. Γιατί

μερικοί, όντας βρώμα και δυσωδία, αντί να πάρουν την θέση που πήρε ο

εκατόνταρχος απέναντι του Χριστού, λένε: «Ε, και τι έγινε που κάνω και καμιά

αμαρτία; Και τι θα κερδίσω άμα πάω στην εκκλησία; Και τι θα με ωφελήσει να

τηρώ τις εντολές του Θεού; Δεν βαριέσαι… Η ψυχή θέλει ψίχαλα και η κοιλιά

κομμάτια». Να το μεγάλο λάθος του ανθρώπου!


3Κυριακή Δ΄ Ματθαίου. Θεραπεία δούλου ἑκατοντάρχου. 20/6/1999


Μας έδωσε ο Θεός φαιά ουσία, για να σκεφτόμαστε το συμφέρον μας! Να

σκεφτόμαστε «τα καλά και συμφέροντα», αλλά «ταις ψυχαίς ημών». Για ολόκληρη

τη ζωή μας να ζητάμε τα συμφέροντα. Όχι μόνο για την κοιλιά μας, ούτε μόνο για

τη σάρκα μας.

Πώς θα σκεφτούμε το συμφέρον ολόκληρης της ζωής μας;

Όταν δεν αφήνουμε το μυαλό μας να κολλάει μόνο στα υλικά και σαρκικά,

αλλά ανοίγουμε τα μάτια, όχι μόνο του σώματος αλλά και του έσω ανθρώπου, για

να δούμε καλλίτερα τον κόσμο, τον Θεό, τον εαυτό μας.

Γεύσασθε και ίδετε


Το: «μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν»,

που λέει το Ευαγγέλιο, είναι εντολή. Απευθύνεται πρώτα σε εκείνους που έχουν

καταλάβει τι είναι ο Θεός. Και εκτός από την υποχρέωση να τον τηρούν, έχουν και

το καθήκον να ανοίγουν το στόμα τους και να υπενθυμίζουν και στους άλλους:

«μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού». Καλότυχοι εκείνοι, που έστω και αν

δεν τον δέχονται, επί του παρόντος, τον ακούνε με ενδιαφέρον και

προβληματισμό.

Γιατί ο λόγος του Θεού είναι μαχαίρι. Όχι για το σώμα αλλά για την καρδιά!

Ένα μαχαίρι, άμα μας κόψει, πονάει. Έτσι και ο λόγος του Θεού, όταν

ακούγεται, κάνει την καρδιά να πονάει. Αλλά πονάει η καρδιά, ακούγοντας τον

λόγο του Θεού, γιατί τότε αρχίζει και αποκτά ζωή.

Πονάει ο πεθαμένος αν τον κόβεις; Δεν πονάει.

Ο ζωντανός; Αυτός πονάει!

Ακούς τον λόγο του Θεού και δεν πονάς; Τότε είναι απελπιστική η

κατάστασή σου! Αρχίζεις και πονάς, ψάχνεις, ψάχνεσαι; Τότε έγινε η καλή αρχή.

«μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού». Από εκεί και πέρα αρχίζει μια

καινούργια δεοντολογία: «και φυλάσσοντες αυτόν» Έχεις την υποχρέωση τον

λόγο του Θεού, να τον κάνεις κανόνα της ζωής σου, δρόμο σου, περπάτημά σου.

Να τον ταυτίσεις με την σκέψη σου. Να τον κάνεις φως και οδηγό.

Είπαμε ότι πριν κοινωνήσουμε, λέμε τα λόγια του εκατοντάρχου.

Γιατί μας καλεί ο Χριστός να κοινωνήσουμε το σώμα και το αίμα Του;

«Εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον». Ώστε, ενώ πριν την Θεία

Κοινωνία είχαμε (και πρέπει να έχουμε) τη διάθεση να πούμε: «Κύριε, δεν είμαι

άξιος να ‘ρθείς στο σπίτι μου», αφού κοινωνήσουμε, γινόμαστε όχι απλώς ένα

σπίτι καθαρό, αλλά έχουμε αγιοσύνη και καθαρότητα και δόξα, όση έχει το σώμα

του Χριστού. Τέτοια χάρη μας δίνει η Θεία Κοινωνία. Αφού λοιπόν παίρνουμε

τόσες δωρεές, γιατί δεν λέμε στον εαυτό μας: «Ασχολείσαι με τόσα πράγματα

ανούσια. Γιατί όμως δεν καταλαβαίνεις, ότι αυτά που λέει η πίστη μας, πρέπει

επιτέλους να τα δοκιμάσεις; Πώς πρέπει να ετοιμαστώ για να κοινωνήσω; Πώς θα

πάρω και εγώ αυτή τη χάρη;»


4Κυριακή Δ΄ Ματθαίου. Θεραπεία δούλου ἑκατοντάρχου. 20/6/1999


Και ημέρα με την ημέρα, Κοινωνία με την Θεία Κοινωνία, να γίνομαι πιο

καθαρός. Και να γίνω άξιος να βρεθώ στην Βασιλεία του Θεού!

Ο Χριστός ο πολυεύσπλαγχνος, ποτέ δεν βουλώνει τα αυτιά Του σε καμία

προσευχή. Όσο πιο πολύ του λες: «ουκ ειμί άξιος», «δεν είμαι άξιος να βρίσκομαι

κοντά σου», τόσο περισσότερο σε ακούει με στοργή, με αγάπη και με κατανόηση.

Θα προσθέσουμε και κάτι ακόμα, βλέποντας το ενδιαφέρον του

εκατοντάρχου για τον δούλο του.

Ποιο είναι το βάθος της πνευματικής ζωής και του νόμου του Θεού;

Όλα να τα σκεφτόμαστε και όλα να τα κάνουμε με την αγάπη που μας δίδαξε

ο Χριστός. Και για να τα κάνουμε όλα με αγάπη, πρέπει να προσπαθούμε να

‘ρθούμε στη θέση του άλλου.

Και να μην υπολογίζουμε, εγωκεντρικά τον χρόνο μας, μήπως μας λείψει ο

περίπατος και η ξάπλα. Αλλά να θυσιάζουμε για τον πλησίον χρόνο και να μη

μετράμε τον κόπο.

Το μήνυμα του ευαγγελίου είναι: Δείτε την δύναμη, την αγαθότητα, και την

μεγαλειότητα του Θεού.

Την δύναμή Του να την έχουμε καταφυγή μας. Την αγαθότητά Του να την

έχουμε ελπίδα μας. Και την μεγαλειότητά Του, τη διαφορά δηλαδή που έχουμε

από Αυτόν, να την έχουμε μέτρο μας, για να καταλαβαίνουμε τι είμαστε μπροστά

Του. Και να φροντίζουμε να διορθωνόμαστε με την μετάνοια. Αμήν.-